Voorgeschiedenis

Dubbel blaaskwintet Pedlev bestaat al sinds 2005. Althans, in 2005 ontstond het ensemble dat later is omgedoopt tot Pedlev. Tot 2016 stond Pedlev bekend als het Hofstads Blazers Ensemble; in de volksmond ook wel het ‘BE’ genoemd. Maar daarover later meer.

Het ensemble werd in 2005 binnen het Hofstads Jeugdorkest (VHJO) opgericht voor ambitieuze blazers die toe waren aan een extra uitdaging. Aan de hand van Peter le Feber werden blazers tussen de leeftijd van 14 en 22 jaar uit de junioren- en jeugdorkesten van het VHJO bij elkaar gebracht om hun liefde voor de klassieke muziek naast het reguliere orkestspel ook in ensemblesamenstelling uit te oefenen.

Dat bleek al gauw een succesformule. Het BE was een gewilde club. Er werd tussen 2005 en 2008 veel tussen de blazers van de junioren- en jeugdorkesten gerouleerd; de samenstelling van het BE verschilde bijna per project.

Tussen 2008 en 2012 kreeg het ensemble een vastere vorm. De bezetting bleef in de kern hetzelfde, zodat op muzikaal niveau flinke stappen konden worden gezet. Zodanige stappen, dat verschillende ensembleleden besloten na hun middelbare schooltijd een studie aan het conservatorium te gaan volgen.

Het ensemble in december 2007 bij een kerstconcert in het Haagse stadhuis

Het ensemble – in die samenstelling – gaf zijn laatste concerten in juli 2012 op tournee met het VHJO in China. Eén van deze laatste concerten werd live op de Chinese nationale televisie uitgezonden en door tien miljoen Chinezen bekeken. Ze zeggen niet voor niets dat je moet stoppen op je hoogtepunt.

Nadien vlogen de ensembleleden uit om te studeren. Het contact – en daarmee het ensemblespel – verwaterde. Peter le Feber formeerde een nieuwe groep met jonge blazers uit het VHJO en richtte een gloednieuw BE op. Met dat ensemble heeft Peter eveneens prachtige concerten gegeven; ook die jonge musici wist hij te inspireren om hun liefde voor de klassieke muziek verder te ontwikkelen. Na enkele jaren hield ook dat ensemble op te bestaan.

Toen alle leden van het ‘originele’ BE in 2016 zo goed als allemaal waren afgestudeerd, gingen de gedachten weer terug naar de muzikale tijden van weleer. Een reünie van het ensemble in januari 2016 leidde tot een wederopstanding van het voormalige BE. Het ensemble werd nieuw leven ingeblazen, met hier en daar een nieuw gezicht, maar overwegend in dezelfde samenstelling zoals die bestond tussen 2005 en 2012.

Peter le Feber stond wederom – of eigenlijk nog altijd – aan het roer. Hoe kon het ook anders. Om zijn bevlogenheid en trouw aan het ensemble te eren, besloot het ensemble de naam van het ensemble op te dragen aan Peter: er werd gekozen voor Pedlev (PETer LE Feber, maar dan anders).

Inmiddels is het ensemble al weer jaren actief. Een enkeling is vertrokken (en een andere enkeling juist weer teruggekeerd). De ‘nieuwe gezichten’ zijn allang niet meer nieuw en zijn onmisbaar in sociaal en muzikaal opzicht. Op een kleine ‘adempauze’ door het coronavirus na draait Pedlev op volle toeren. En het einde is nog lang niet in zicht.

Pedlev in januari 2018 bij het nieuwjaarsconcert in het Stadsklooster Den Haag